Compromís presentarem una moció en el Ple Ordinari del pròxim dimecres 26 de març per a demanar que l’Ajuntament reclame la devolució del “cèntim sanitari” que ha pagat com a impost en les compres de combustible i, també, que s’informe a la ciutadania de com efectuar estes peticions a títol individual.

La Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 27 de febrer de 2014 ha declarat contrari al Dret comunitari l’Impost sobre Vendes Minoristes de Determinats Hidrocarburs (IVMDH), l’anomenat “cèntim sanitari”, que es cobrava com a impost indirecte en la venda d’hidrocarburs (gasolines, gasoils, combustible de calefacció, etc.).

Este impost es va aplicar entre gener de 2002 i desembre de 2012. Suposava, en el seu tram estatal, 2,4 cèntims per litre. No obstant això, en la nostra comunitat autònoma va arribar als 4,8 cèntims per litre.

En virtut de la Sentència europea, d’obligat compliment per a l’Estat espanyol, «tota aquella empresa, entitat pública o privada, així com els particulars, tenen dret a reclamar la devolució de les quantitats abonades d’este impost entre els anys 2010 i 2012, sempre que acrediten les compres de combustible mitjançant factura».

Segons les dades de què disposa Compromís per Bonrepòs i Mirambell, les partides del pressupost municipal destinades a compra de combustible sumen quasi 7.000 euros anuals, sense comptar la calefacció de l’escola.

Compromís, amb aquesta proposta, aportem una forma de rebre un ingrés per a les arques municipals i, encara que siga xicotet, es podria destinar a altres partides com serveis socials que tant ajuden a les famílies amb problemes econòmics.

La moció de Compromís no es limita a proposar la reclamació per part de l’Ajuntament. La proposta també inclou que es posen a disposició de les ciutadanes i els ciutadans de Bonrepòs i Mirambell els formularis per a poder demanar la devolució davant l’Agència Tributària, amb la finalitat de facilitar la tramitació als usuaris, tant empreses com a particulars de la localitat.

Finalment, també es proposa que estos formularis de reclamació es publiquen en la web municipal, amb tal de facilitar-hi l’accés.