Recordeu una moció que presentàrem fa un any sobre Pressupostos Participatius? (podeu entrar ací per llegir-la).

Doncs s’aprovà per unanimitat però ja ens avisà el PP que ho prorrogava per a enguany. En aquell moment ja vam dir que ens semblava una bona notícia però que només enteníem que no s’aplicara als pressupostos del 2014 com una qüestió electoralista.

Ara, una setmana abans de l’aprovació dels pressupostos, a la bústia ens ha arribat un paperet de l’ajuntament que ens convida a proposar idees per un valor de 10.000€. Benvinguda siga sempre la participació ciutadana però tenim matisacions al respecte:

1.- Enguany serà el 4t any que els pressupostos s’aprovaran sense cap aportació dels partits de l’oposició. L’equip de govern ens ha passat la proposta una setmana abans del plenari en què s’aprovaran per la majoria absoluta del PP. Aquest fet és lamentable perquè, almenys Compromís, sempre que se’ns ha demanat col·laboració hem llegit i estudiat la documentació, hem fet assemblees obertes per recollir propostes i les hem defensat a les reunions amb l’equip de govern. Sempre hem fet propostes pensant en el benestar de la ciutadania i en millores concretes per al poble. Des de fa 4 anys no se’ns deixa participar.

2.- No entenem que es pretenga afavorir la participació ciutadana sense informar com s’elabora un pressupost municipal, ni tan sols es facen reunions amb les associacions per explicar la partida que es destinarà a inversions ni per a escoltar les necessitats dels veïns i veïnes abans d’elaborar el conjunt del pressupost. A més, aquesta convocatòria es resoldrà després d’aprovar-se el pressupost amb una preparació totalment secreta.

3.- Tampoc entenem, ni tan sols queda clar a la publicitat que han repartit per les cases, si el que està previst és destinar una partida de 10.000€ per a un projecte que proposen els veïns o si s’estudiaran totes les idees i es triaran diverses propostes de 10.000€ cadascuna. Cal recordar que la previsió de despeses de l’ajuntament és de quasi 2.150.000€. És a dir, suposant que siga només un projecte de 10.000€, la persona “afortunada” haurà aportat una idea equivalent al 0,46% del pressupost.

4.- Tampoc ens queda clar qui decidirà la “idea guanyadora” ni amb quins criteris. No haguera segut millor fer públiques totes les propostes i que foren els propis veïns els que triaren o això tampoc ho podeu delegar en la ciutadania?

En definitiva, des de Compromís Bonrepòs i Mirambell, anem a fer tot el possible perquè hi hagen moltes propostes en eixa “bústia de suggeriments” però considerem que aquest paripé de cara a la galeria no es pot anomenar “pressupostos participatius” i sinó,  només cal saber què són i tindre en compte que calen assemblees i grups de treball perquè siga realment la ciutadania la que analitze les prioritats i decidisca.

Si l’any que ve Compromís tenim responsabilitats de govern tenim molta feina a fer per millorar la participació ciutadana al nostre poble però estem segurs que la nostra principal aposta serà el diàleg i la reflexió col·lectiva amb assemblees obertes i vinculants.