Com sabeu, el passat divendres 18 de maig tinguérem la sort de comptar amb Joan Baldoví entre nosaltres, diputat i portaveu de Compromís al Congrés a Madrid. Per als qui no poguéreu estar, vos fem una breu crònica de la seua visita:

L’acte el va presentar la nostra companya Mª Josep Amigó, regidora del’Ajuntament i vicepresidenta de la Diputació de València. En la seua intervenció, Mª Josep, va aproximar-nos a la trajectòria política de Baldo, de l’àmbit local com a alcalde del seu poble, Sueca, fins al moment actual com a diputat a Madrid. Va destacar la seua integritat política, fent constar que, no debades, ha estat el polític millor valorat en l’última enquesta del CIS. Li va agrair la disposició mostrada per vindre a Bonrepòs i Mirambell, demostrant la seua proximitat amb la ciutadania i la voluntat de ser veritablement la veu dels valencians i les valencianes a Madrid.

A continuació, la nostra alcaldessa, Rosella Antolí, aprofità la seua intervenció per a posar en valor les polítiques dutes a terme des del govern local, destacant la importància de la gestió del dia a dia, d’acord amb els nostres lemes de campanya: «amb nosaltres participes» i «les coses ben fetes». Ens quedem en un dels missatges que va llançar: “som grans en la mesura que donem importància a les xicotetes coses que ens fan ser poble”. Destacar, per exemple, la necessària rehabilitació de la Llar per poder obrir-lo amb garanties, un edifici amb un gran valor emocional per al poble que cal dignificar per a les generacions futures; també l’elaboració del pla director del magatzem agrícola de Mirambell, que ja s’està duent a terme juntament amb un procés participatiu per donar a conéixer este projecte i la història de l’edifici així com de la importància de conservar el poc patrimoni que ens queda. També va haver temps d’explicar l’ampliació que es farà del col·legi públic a través de les ajudes que atorga el Pla Edificant de la Conselleria d’Educació per a la construcció i millora d’infraestructures educatives. A continuació, Rosella donà la paraula al nostre convidat, Joan Baldoví, que ens va explicar el seu treball al congrés.

Pel que ens va contar, l’actual legislatura a les corts espanyoles està resultant molt convulsa. El govern de Rajoy, tot i que es troba en minoria, gràcies al suport de Ciudadanos està sotmetent l’activitat parlamentària a una paràlisi total, bloquejant tots els acords que s’aproven des del propi parlament i que van en la línia d’anular totes aquelles lleis regressives que s’aprovaren en l’anterior legislatura (llei “mordaça”, LOMQUE, reforma laboral, etc.) que atempten directament contra els drets socials de la ciutadania. En este sentit, va explicar que és la mesa del congrés la que deixa de tramitar els acords que s’aproven en el ple. Paradoxalment, en el seu moment, la majoria conservadora de la mesa va ser possible gràcies als vots dels diputats del PDCat, l’antiga Convergència. També va destacar la falta de coratge de socialistes i Podemos per arribar a un acord de legislatura per fer fora el PP de les institucions.

En estos moments, dos són els temes que estan en l’agenda política estatal, per una banda, l’aprovació dels pressupostos, on Compromís està sent molt actiu en les reivindicacions a favor d’un tracte just per als valencians i les valencianes atés que som una comunitat amb una renda per càpita inferior a la mitjana i per contra amb una inversió estatal molt per davall del que ens pertocaria d’acord ambel nostre pes poblacional.

Llegeix més:

https://compromis.net/29835/compromis-registra-229-esmenes-als-pressupostos-generals-de-lestat-per-valor-de-mes-de-3-000-milions-deuros-en-inversions-al-pais-valencia/

L’altre tema candent és el conegut com procés independentista de Catalunya, on els autodenominats partits constitucionalistes, PP, PSOE i Ciudadanos estan competint per aparentar ser els millors garants de la unitat nacional tot i que la realitat demostrable és que es mercadegen vots amb el PNV o s’afavorixen arbitràriament importants inversions en aquells territoris que ara els poden ser favorables com per exemple, Canàries, País Vasc o Castella i Lleó, en detriment d’altres, com el nostre territori, tot i saltant-se la constitució, el text de la qual garantix la igualitat entre tots els ciutadans espanyols.

Valga d’exemple les ajudes aprovades per al transport metropolità de les ciutats de Madrid, o Barcelona que es neguen a la nostra capital, tot i ser la tercera àrea més poblada de l’Estat. Cal dir que, finalment sí que s’ha aprovat una esmena de Ciudadanos per 10 milions quan l’esmena de Compromís, que no ha comptat amb el suport dels diputats valencians del PP i Ciudadanos, exigia el que ens pertocaria en justícia, que són els vora 40 milions anuals promesos i que any rere any no s’han plasmat en els pressupostos generals de l’Estat; Ressaltar que, curiosament, PP i Ciudadanos sí que han pactat una esmena similar que incrementen 10 milions les ajudes per a Barcelona i que se sumen als més de 100 milions que s’hi havien inclòs per a esta ciutat inicialment.

Llegeix més:

https://compromis.net/29849/el-pp-nega-els-ajuts-per-al-transport-metropolita-de-valencia-que-exigia-el-2015/

https://valencia.compromis.net/2018/04/19/joan-ribo-encapcala-una-marxa-de-mes-de-30-alcaldes-de-larea-metropolitana-de-valencia-al-ministeri-dhisenda-per-a-exigir-laportacio-de-38-milions-al-transport-public/

Un tema i altre, estan, en definitiva, molt lligats, perquè al final del que no es parla és de la insuficiència financera de les autonomies que són les que suporten, en gran mesura, els serveis essencials que sustenten l’estat social de benestar. Parlem de pensions, dependència, sanitat, educació i justícia, que són, hui per hui, els grans absents de l’agenda mediàtica.

Sembla que el ritme parlamentari el marquen i el van a marcar les enquestes ja que PP, PSOE i Ciudadanos estan més pendents de dir allò que convé a la caverna mediàtica que d’atendre l’interés general.

L’entestament de Compromís ha estat i seguirà sent el de propiciar un govern alternatiu de majoria progressista, en la línia del govern valencià del Botànic, que siga capaç de posar a les persones en el centre de les seues polítiques, i que aborde el debat territorial de manera propositiva buscant l’encaix de totes les regions i nacions de l’estat amb una sincera vocació de solucionar els problemes i els reptes que se’ns plantegen en un món globalitzat i líquid, en paraules del filòsof Baumann, com és l’actual.