Segons dades oferides pel Banc d’Espanya, la Comunitat Valenciana ha tancat l’any 2008 amb un deute de 12.137 milions d’euros. Prenent el ràtio deute/PIB, va tornar a situar-se al capdavant del deute autonòmic, amb un volum que arriba a el 11,4% del seu PIB.

El secretari general del BLOC, Enric Morera, ha qualificat aquestes dades com “molt greus per al futur dels valencians i valencianes i posen de manifest el dèficit fiscal i de finançament que no reconeixen ni el PP ni el PSPV”. Per al diputat nacionalista “amb aquestes xifres perdem posicions en el rànquing de riquesa per càpita mentre estem entre els primers quant a la nostra aportació solidària a la resta del sistema autonòmic”.

El responsable del BLOC ha explicat que “la Comunitat Valenciana supera en més de 5.500 milions d’euros el deute que se li hauria d’atribuir en funció a la població real i el PIB en el conjunt de l’Estat”. En aquest sentit considera “urgent la reducció d’aquest deute, que generarà diàriament entre 1’2 i 1’5 milions d’euros per al seu finançament, bé siga per la pròpia Generalitat o per al seu proveïdors que acudeixen als bancs per a aguantar els terminis interminables de pagament”.

Així ha recordat que “vaig defensar recentment que es pague als proveïdors a 30 dies perquè la falta de pagament no produïsca la reducció de llocs de treball però aquestes xifres demostren per quines el PP va votar en contra d’aquesta mesura”.

Per al dirigent del BLOC “es fa necessari un acord el seu finançament bilateral amb el Govern central i negociat a partir d’un consens de les Corts valencianes”. Morera ha indicat que el grup parlamentari Compromís “plantejarà davant el parlament valencià l’aplicació de la coneguda com “clàusula Camps” de l’Estatut. És a dir, un acord de tots els grups parlamentaris per a exigir el mateix tracte que qualsevol altra comunitat”.

També ha indicat que tem que el PP “acceptarà un finançament insuficient i que no estarà a l’altura de les nostres necessitats davant les seues urgències financeres. Els comptes públics valencianes es troben a la vora del col·lapse per culpa d’un model de gestió erràtic i pel deficient finançament de la nostra autonomia”.

segueix l’actualitat a www.bloc.ws