Avui aprovaran (i dic aprovaran perquè es farà només amb el vot del PP) els tercers pressupostos de la darrera legislatura en la que governa el Partit Popular amb majoria absoluta.

Repassant les intervencions del BLOC en el ple d’aprovació dels pressupostos del 2012 i del 2013, la veritat és que podria remetre’m (per economia processal, com diriem als tribunals) a aquells plenaris perquè poca ha canviat des d’aquell moment, és més tornem a trobar-se amb la mateixa situació.

Ho he repetit infinitat de vegades: des que governa el PP amb majoria absoluta, assistim de maneraconstant a la ignorància absoluta del Sr. Alcalde respecte als partits de l’oposició, i no sols en matèria de pressupostos, sinó en moltes altres: no ens convoca a les reunions (ens assabentem pels propis veïns i veïnes i hem de ser nosaltres els que demanem assistir); se’ns convoca en 48 hores d’antelació a la ignaguració del centre de salut i altres actes (si és que som convidats, clar, perquè de vegades ni se’ns convida); se’ns fa partíceps de l’esborrany de l’ordenança d’utilització de la llar parroquial a la mateixa vegada que a tots el convidats a l’acte (quan és una ordenança que ha d’anar a ple), sabem pel propi Sr. Alcalde que estan molt avançats els treballs per a la modificació del PGOU i no se’ns han convocat a cap reunió… se’ns nega de manera reiterada una còpia del projecte que suposadament s’ha fet arribar a la Conselleria d’Educació per a l’ampliació de l’escola, i en cap moment se’ns informa de les reunions amb la conselleria per tractar un tema que hem demostrat sobradament que ens afecta i ens preocupa moltíssim…i així podria seguir fins a fer una llista ben llarga…

I hui tenim damunt la taula un altre exemple de la manera d’actuar del Sr. Alcalde des de ja fa dos anys i mig amb l’aprovació dels pressupostos. Bé, hui, com ja vaig dir l’any passar aprovarem els pressupostos (que venen aprovats de casa) amb el vot en contra de Compromís per Bonrepòs i Mirambell i segons han manifestat, també amb el vot en contra del partit socialista, però això dóna igual, perquè l’alcalde ja ho té clar, amb la seua majoria no necessita consensuar els pressupostos amb ningú (igual no ho ha parlat ni amb els seus), cumplim l’expedient, fem la comissió informativa i ahí s’acaba tota la seua obligació amb l’oposició.

Aquesta regidora va demanar a la comissió informativa que es quedaren els pressupostos damunt la taula i que es convocara un altre ple en quinze dies. El Sr. Alcalde em va dir que ho pensaria, però finalment em va informar que havien parlat en el grup popular, i no anaven a ajornar-ho….perquè no? Ens preguntem nosaltres. Tenim tot el dret com a representants del poble d’estudiar els pressupostos amb calma, parlar-ho en el col·lectiu, amb els nostres militants i simpatitzants, perquè Sr. Alcalde, elpressupost municipal és important, és decidir on anem a invertir els nostres diners (els de tots el veïns i veïnes), si anem a destinar més o menys diners a la neteja viària, a la jardineria, a ajudes escolars, benestar social, joventut, festes, cultura, als nostres majors, a manteniment d’edificis publics, a convenis en les associacions del poble, personal, seguretat ciutadana, i també sous dels polítics (alcalde/tinent d’acladre, regidors/es) i grups politics, etc.

 

Però no tenim aquesta oportunitat, per falta absoluta de temps: se’ns envien els documents per correu electrònic el dimarts 19 de novembre, comissió informativa dijous 21 i ple hui dimecres 27… pot haver gent que pense que és molt de temps, però no ho és, si pensem que a més al plenari van altres 14 punts (que també cal estudiar-se) i que a Compromís tenim la costum de reunir-se per decidir el nostre vot i les nostres intervencions: Jo no sóc com vosté, sr alcalde, que sempre parla en primera persona… jo he fet, jo he decidit, m’he gastat, m’ha costat,etc. Com si l’ajuntament fóra sa casa o la seua empresa, i els diners de tots els veïns foren seus. Així que, encara volent, no hem tingut temps de mirar els pressupostos amb profunditat, per tal de poder fer aportacions i clar….al PP els té absolutament indiferent perquè ni tan solsens pregunten si volem afegir alguna cosa o posar, o llevar, d’alguna partida, per a què van a preguntar??? Igual teníem alguna idea bona!!!

 

 

Com ja vam dir l’any passat, el Bloc té presència a l’ajuntament des de l’any 1.999 i quasi sempre s’havien fet reunions prèvies per parlar dels pressupostos municipals i intentar consensuar alguna cosa amb l’oposició, sinó s’ho creuen, pregunten vostés als seus companys del PP de fa més de 15 anys. En aquestes reunionses podia consensuaro no, però almenys la cortesia existia amb l’oposició. I em més d’una ocasió es consensuava, sobre tot quan no hi havia majoria absoluta….i era necessari seure’s a parlar.

Jo vull fer-li una reflexió al Sr. Alcalde i a tot l’equip de govern del PP: vostés han pensat que la majoria absoluta pot acabar-se, que en poc més d’un any tornaran a haver-hi eleccions… i que igual perden vostés eixa majoria absoluta, perquè la veritat que el PP a tots els nivells està cobrint-se de glòria (retalladles en sanitat i educació i en general en tots els serveis públics, imputats, casos de corrupció, gastar i més gastar sense trellat en grans esdeveniments, tancar la RTVV, hi ha un projecte de reforma de l’administració local en el que ajuntaments com el nostre desapareixeran…i un llista interminable de malifetes… Potser la gent que els va votar al 2011 està disgustada amb la seua forma de fer i entendre la política i ja no els donen eixa majoria absoluta, i aleshores, que faran?

Per acabar, els anuncie que ara no passaré a examinar partida per partida del pressupost, ni a dir en què podíem estar d’acord i què no, perquè sincerament crec que els partits de l’oposició ens mereixem un respecte, perquè som els representants de totes les persones que ens varen votar al 2011 són moltes persones (entre els votants del PSOE i els votants del Bloc-Compromís són 913 persones, sols 25 menys que a vostés), a les que el PP no els deixa l’oportunitat d’opinar, perquè exactament aixó és el que sol fer el PP, no deixar opinar al poble.

Em limitaré a dir que estos no són els pressupostos de l’Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell, són el pressupostos del Sr. Alcalde del PP, i que malgrat la situació econòmica que esta ofegant a centenars de veïns i veïnes, ací no hi ha baixada de sou del Sr. Alcalde continuen consignats els 30.000 €, i tampoc hi ha baixada o retirada de la retribució de la Sra. Tinent d’Alcalde, continua en 10.000 €, i a més a més, podem observar com l’informàtic…que es va contractar per a tres mesos per a arreglar no sabem molt bé quins desastres informàtics, continua inclòs en el pressupost per al 2014, el seu sou es de 20.653,44 €. Igual algun dia podrem saber quins avanços en informàtica s’estan fent en aquest ajuntament perquè aquest senyor haja d’estar tant de temps contractat.

Podríem tornar a repetir que ens continua semblant injust la forma de fer la distribució de l’assignació a grups polítics perquè discrimina moltíssim als partits minoritaris, quan els gastos del grup polítics són els mateixos en 1 que en 6 regidors: Així el Bloc tindrà una assignació de 2.400 € a l’any, 6.000 el PSOE i el PP una assignació de 8.400 €.

Podríem repetir que considerem que, amb les assignacions tan baixes que es fan a algunes partides aquestes estan condemnades a desaparéixer…Podríem dir que destinar 15.000 € a les publicacions del Butlletí d’Informació Municipal, és tirar els diners, perquè és absolutament partidista i manca de qualsevol rigor periodístic, i deuria pagar-se directament pel PP, de la partida de l’assignació als grups polítics, que ja tenen ahí 8.400 €. I podríem nomenar altres partides que ens criden l’atenció, com festes que pels estats d’execució sembla que sempre es gasten molts més diners dels que es pressuposten, però bé, sembla que el regidor de festes té “bula” per fer i desfer, i sempre conta amb el recolzament del Sr. Alcalde. I respecte a les inversions, bé…. poca cosa es pot fer en esta época que ja no els donen ni un duro ni als governs del PP, tenint en compte que el PP de la Generalitat valenciana està endeutat fins a més amunt del pirri, i que el PP de l’estat espanyol “idem de lo mismo”, dedicant-se a retallar drets socials i laboral, pujar impostos i ofegar al poble.

Ara ja han passat dos anys i mig des que el PP va agafar l’alcaldia. I cada vegada les formes del PP són menys democràtiques, cada vegada s’informa menys l’oposició, i en cap moment el PP de Bonrepòs i Mirambell es desmarca de les polítiques del PP de la Comunitat Valenciana o de Madrid. En dos anys i mig han tingut temps de sobra de prendre posició, en canvi, sols podem veure que dupliquen el sou dels que manen, que privatitzen serveis públics ací i a tots els llocs, que es voten les normes una i altra vegada, al·legant que abans ja es feia així…. En definitiva,poca transparència, nul·la eficàcia i actituds antidemocràtiques.

L’any passat ja li vàrem dir que anava a aprovar un pressupost que quan no li acoplara podria canviar amb una modificació de crèdits i au, i així ho ha fet, fins a en 5 ocasions. Així per a que necessita l’oposició?

Hui per hui no ens necessita, però pense que sols van ser 25 persones de més en votar al PP…i que es fàcil que al 2015 siguen 25 de menys, i igual és prou per a fer-li perdre la majoria absoluta, i igual en eixe moment se n’adona que açò és la casa del poble i no la seua empresa.

          Mª José Amigó, regidora-portaveu del Bloc-Compromís Bonrepòs i Mirambell