Des de Compromís, no volem entrar en una espiral de declaracions, però arran de les notícies que s’han publicat al Levante EMV, i com que el partit socialista de Bonrepòs i Mirambell no mostra cap intenció de negociar RES amb nosaltres, volem explicar al poble quin és el nostre posicionament en relació a la governabilitat de l’Ajuntament:

Cronologia dels fets

  1. Rubén Rodríguez, candidat del partit socialista, va assegurar en campanya que si era el més votat governaria en solitari. També va afirmar que si no era el més votat, passaria a l’oposició. Açò suposava que si el PP era el partit més votat, el PSOE facilitaria que governara la dreta, i que, en cap cas, governaria amb Compromís (el seus socis fins aleshores) o faria alcaldessa la nostra candidata, Rosella Antolí.

 

  1. Compromís apostà des del principi, i a d’això es va comprometre en campanya, que lluitaríem per reeditar el pacte de progrés amb el PSOE. En este sentint, enteníem que segons els resultats i atenent a la correlació de forces que els dos partits tinguérem, acordaríem un programa de govern que donara estabilitat a la legislatura.

 

  1. El PSOE guanyà les eleccions locals però va quedar en minoria al obtenindre 5 regidors, per 3 del PP i 3 de Compromís.

 

  1. Passades les eleccions, el PSOE, en cap moment es posà en contacte amb Compromís. En canvi, el PSOE es va reunir amb el PP amb la intenció d’arribar a un pacte de legislatura.

El PSOE tenia assumit que no podria governar en solitari. El que va dir Rubén Rodríguez en campanya va quedar desacreditat per la realitat.

  1. Rubén Rodríguez és elegit alcalde amb els 5 vots del PSOE, el PP vota en contra i Compromís s’abstén per facilitar la investidura del candidat socialista.

 

  1. Una vegada constituïda la corporació municipal, el nou equip de govern s’afanya i convoca un ple extraordinari per a aprovar el sou de l’alcalde i les demés retribucions de la corporació municipal.  El nou equip de govern presenta una proposta que suposa un incremenent del 80 %, del pressupost en el sou d’alcaldia, passant de 15.000 € que cobrava Rosella Antolí a 27.000 € que és el que pretén cobrar Rubén Rodríguez.

 

  1. Com el partit socialista sap que necessiten els vots, o bé del PP o bé de Compromís, el PSOE, es reunix, en primer lloc, amb el PP, però estos, els confirmen que votaran en contra. Una vegada saben que no tenen els vots del PP, donen el pas, per primera vegada, de reunir-se amb Compromís.

 

  1. Nosaltres des del primer moment els mostrem que apostem per l’estabilitat del govern municipal i que la nostra voluntat és la d’acordar un pacte per als pròxims 4 anys. En cap cas, els demanem entrar en l’equip de govern. En la primera reunió els diguem que en el que respecta al ple que han convocat, els proposem retirar els punts amb els quals estem en desacord i que se senten a negociar amb nosaltres cada punt que vullguen portar a ple per a la seua aprovació.

 

  1. En el ple, el PSOE accepta retirar eixos punts de l’orde del dia i negociar-los prèviament amb l’oposició.

Volem deixar clar que Compromís no estem en contra que l’alcalde tinga un sou, però en cap cas estem d’acord amb la quantitat que proposa. No ens sembla just tenint en compte les responsabilitats que assumix. No estem d’acord amb que l’alacalde tinga dedicació exclussiva perquè ha delegat la gestió de totes les competències (esport, sanitat, juventut, educació, cultura, urbanisme, hisenda, serveis municipals, etc.) en la resta de regidors i regidores del seu equip de govern.

  1. Ens tornem a reunir amb el PSOE, els proposem treballar per acordar un pacte de governabilitat i que el sou de l’alcalde i la resta de retribucions queden condicionades a eixe pacte. No anem a consentir que que el PSOE siga deslleial amb nosaltres com en la passada legislatura quan PP i PSOE votaren junts per promoure de nou l’urbanisme descontrolat i revertir les mesures que havíem posat en marxa contra la contaminació lumítica. Al finalitzar la reunió els donem el nostre programa electoral per a què l’estudien i ens facen una proposta programàtica formal.

 

  1. Abans de les vacances d’estiu, el PSOE publica en Facebook un comunicat en el que diu que nosaltres no volem facilitar la governabilitat i que no tenim cap intenció de negociar.

 

  1. El nostre col·lectiu acorda, per unanimitat, publicar un comunicat desmentint eixes afirmacions i els emplacem a seguir negociant en els termes que realment s’acordaren en la reunió. Decidim que a partir d’ara alçarem acta, i si cal gravarem, les reunions que fem amb el partit socialista.

 

  1. En tornar de vacances, l’alcalde convoca de nou un ple amb el punt de l’ordre del dia del sou de l’alcalde i altres retribucions sense haver-lo negociat amb nosaltres. Este dimecres 25 de setembre es va celebrar i Compromís votàrem en contra. També portaren al ple un altre punt, la tria de representants per als òrgans supramunicipals. Tot i estar en minoria, la seua proposta és que tots siguen representants del PSOE sense donar-nos participació als demés partits. Compromís presentàrem una proposta alternativa per no bloquejar el nomenament d’estos representants. Una proposta que respecta la proporcionalitat de la representació que cada partit té en la corporació municipal.

 

Reflexió

Compromís som un partit que apostarà sempre pel diàleg, l’acord des de la discrepància i la responsabilitat, perquè creguem en la POLÍTICA en majúscules. El PSOE, tant ací en el poble com en Madrid ha triat una fórmula de fer política que no ens agrada gens, contra la qual lluitarem amb totes les nostres forces. La seua política és la de l’arrogància, l’autoritarisme, la d’anteposar l’interés partidista al bé del poble. Una manera de fer política que està allunyant la ciutadania de les institucions.

Reivindiquem el govern del botànic i apostem per una majoria de progrés que done estabilitat al govern municipal com ocorre en tants pobles de la comarca. L’actitud del PSOE de Bonrepòs i Mirambell ens sembla una irresponsabilitat i així ho denunciàrem en campanya.

Seguirem treballant en este sentit, encara que hagem d’aguantar difamacions i pressions vinguen d’on vinguen.