El diputat del BLOC diu que “aquest acord és un colp molt fort contra la citricultura valenciana, i ara caldrà exigir que almenys s’acomplisquen les mesures fitosanitàries previstes, per tal d’evitar mals encara majors”.

El diputat del BLOC Josep Maria Pañella ha assegurat que “el govern espanyol ha abandonat a la seua sort la citricultura valenciana, en acceptar l’acord subscrit per la Unió Europea amb el Marroc, sobre la lliure entrada de la seua producció tarongera als mercats de la UE. En aquest sentit, ens preguntem si hauria fet el mateix si estiguera en joc la producció agrària d’altres zones de l’estat, d’agricultura continental. I recordem també que la suposada “taronja marroquina” pertany majoritàriament a empreses estrangeres, sobretot de capital francés, en col.laboració amb les èlits marroquines, i que per tant França és la seua principal valedora davant de la UE; i, ja se sap, Zapatero li “deu” molts favors a Sarkozy”.

Pañella ha declarat que “ara, almenys, davant d’aquest colp tant dur contra la nostra citricultura, caldrà exigir l’aplicació escrupulosa i sense escletxes de les mesures fitosanitàries vigents, per tal d’impedir el pas de taronges que no reunisquen les condicions sanitàries exigides per la legislació europea; i això tant per a impedir el lliure pas de taronges sense condicions com per a evitar els possibles contagis sobre la producció autòctona. És aquesta una exigència que, a petició del BLOC, ja va aprovar la setmana passada la Comissió d’Agricultura de les Corts Valencianes, però que ara caldrà continuar pressionant davant les autoritats competents en el tema de la importació per tal que les exigències a la taronja vinguda de fora de la UE siguen tan estrictes com les que afecten la nostra producció interior. Perquè recordem que la falta de control, competència estatal i no valenciana, sobre les importacions de productes agrícoles, ha donat peu els últims anys a contagis greus de tres plagues com l’arna de la tomata, el picut roig de les palmeres o el fonc que ataca la producció de caqui. Ja que no vetllen pels nostres interessos agraris, almenys podrien acomplir el que marca la llei… o transferir-nos les competències”

més info: www.bloc.ws