El dijous 3 d’octubre s’inaugurà el nou ambulatori, el Sr. alcalde, després d’intentar evitar la presència tant de veïnes i veïns com dels representants dels altres grups polítics, va fer un discurs d’autobombo i partidisme en companyia del Conseller de Sanitat (Sr. Llombart) i la diputada provincial (Sra. Mora).  En el discurs va dir que esta obra s’havia completat gràcies a ell i que li havia costat molt de sofriment. Des de Compromís per Bonrepòs i Mirambell, pensem que cal fer un poquet de memòria sobre eixe edifici abans de penjar-se medalletes.

Cal aclarir, abans que res, que és obligació de la Generalitat i no dels ajuntaments contruir els Centres de Salut. Això és el que sempre hem defensat Bloc-Compromís perquè és això el que diu la llei.

De l’escola taller a l’enderrocament de l’ajuntament vell

Les primeres reformes es van fer durant l’alcaldia del BLOC (any 2005). L’ambulatori s’havia quedat molt menut per al nombre de pacients que havia d’atendre i calia una millora urgent.  Aleshores,s’amplià el Centre de Salut (traslladant la biblioteca al Cívic) i es van fer obres per millorar les condicions de pediatria . Aquestes obres eren més que necessàries per les penoses condicions en què havien de treballar els professionals.

En aquell moment, ja feia anys que s’estava reivindicant un nou edifici, digne de la població de Bonrepòs i Mirambell, que havia crescut molt els últims anys. Arribat a quest punt, tornem a insistir en què és la Generalitat qui ha de construir els Centres de Salut i no els ajuntaments, que han d’invertir els recursos en altres projectes que no fan altres administracions.

Allà per l’any 2006 el PSOE, que aleshores governava Bonrepòs i Mirambell, tenia clar que l’edifici de l’ajuntament vell era un edifici singular, com així ho indicava el PGOU, i que s’havia de protegir, per això el millor era ubicar allí una escola taller que servira per donar oportunitats de formació a veïns i veïnes i de passada rehabilitar l’edifici.

L’any 2008, el PSOE tornava a governar el poble i va canviar d’opinió: s’havia d’aprovar un PAI a Mirambell (PAI Sector I) perquè només així es podrien cedir els terrenys a Conselleria perquè construira el nou ambulatori.

En abril de 2009, el PSOE presentà al ple un projecte de construcció d’un nou edifici enderrocant l’ajuntament vell. L’excusa de l’enderrocament era que calia tombar-lo per optar a la subvenció de 635.000 € del Pla Confiança. Amb eixos diners es construiria un edifici nou que acolliria l’ ambulatori a la planta baixa i espais per a les associacions als pisos superiors.

El 12 de juliol de 2010, s’enderrocava l’ajuntament vell, un edifici de principi de s. XX que segons el PGOU s’havia de protegir per la seua morfologia. És cert que calia rehabilitar-lo però en molts altres pobles de l’hort a(Almàssera, Burjassot, Meliana, Tavernes Blanques, Vinalesa…), edificis similars a aquest acullen ajuntaments conservant el patrimoni i dotant distinció al poble.  El dia 12 de juliol de 2010 fou un dia trist per al nostre poble.

De l’enderrocament a l’obra inacabable

En novembre del 2009, el PSOE explica que amb els 635000€ del Pla Confiança no n’hi haurà prou per adequar ni tan sols la planta baixa com a ambulatori. Que caldrà demanar altres subvencions per poder tabicar i fer les obres d’adequació. Cal dir que totes aquestes subvencions podrien haver-se destinats a altres obres també necessàries per al poble si la Conselleria haguera complit amb l’obligació que té de contruir Centres de SaluAjuntamentVellt.

En total s’han demanat a diputació aproximadament 200.000 € per poder acabar les obres i encara, l’ajuntament, ha hagut de posar molts diners.

Des de l’enderrocament del vell ajuntament (juliol 2010) fins principis de setembre de 2013 l’ambulatori ha funcionat en precari als baixos de l’ajuntament, aquesta circumstància no ha ocorregut en cap poble del País Valencià.

La inauguració a mitges i els deutes de la Generalitat

Finalment el nou Centre de Salut està en funcionament, cosa que a la gent de Compromís ens alegra enormement. Esperem que les condicions de treball dels professionals sanitaris i dels pacients hagen millorat, que no hi haja cap defecte i que fins d’ací molts anys no hi calga invertir més diners.

No obstant, i aprofitant que la inauguració es va fer corrent i fugint i d’amagat de la ciutadania, ens agradaria recordar que:

– L’empresa que va construir l’edifici va quebrar per culpa dels impagaments de la Generalitat Valenciana.

– La Generalitat Valenciana deu a l’Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell més de 300.000 € del Pla Confiança i l’alcalde no sap quan els cobrarem (nosaltres dubtem fins i tot que els arribem a cobrar mai) i que a més a més el poble ha hagut de demanar un préstec per anar pagant i estem pagant interessos per un deute que no és nostre.

– La Generalitat Valenciana, també ens deu més de 6.000 € en concepte de lloguer de l’edifici de l’ambulatori. Perquè com és un edifici municipal ha de pagar un lloguer.

Per això, Sr Traver, no feia falta convidar al Conseller de Sanitat a no ser que fóra per dir-li ben fort i amb la cara ben alta el següent missatge de part del veïns i veïnes de Bonrepòs i Mirambell:  President Fabra paga ja el que li deus a este poble, envia un pediatra i no apliques el copagament sanitari!

Ara més que mai, ens toca lluitar per la Sanitat Pública!

Nota: les dades de deutes de la Generalitat Valenciana a data de març de 2013 pots consultar-les clicant ací.