Compromís apostem pel nou sistema de reciclatge SDDR

Compromís Bonrepòs i Mirambell presentarà al proper ple ordinari una moció per donar suport al Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’envasos (SDDR) i traslladar a la Conselleria la voluntat del nostre poble a adherir-se com a ajuntament en el moment es pose en marxa aquest sistema.

Malgrat l’existència de normatives sobre aquest tema, tant al País Valencià com a nivell estatal no s’han complert els objectius de reciclatge i reducció de residus, sent la taxa de reciclatge inferior al 30%. Aquest nou sistema de recollida comporta diversos avantatges, com l’economia municipal, atès que redueix la despesa de recollida de residus; per un altre, per als xicotets comerços, que podran tindre una font addicional d’ingressos; i per un altre, l’ocupació, perquè es poden generar fórmules que creen llocs de treball, uns 1.400 potencials només al País Valencià.

SDDR

El SDDR és un sistema de reciclatge senzill, on cada ciutadà deixa 10 cèntims en dipòsit en concepte d’envàs que li són retornats en el moment torna la llauna o ampolla  al comerç. Un sistema que fa dècades ja s’utilitzava i amb el qual no es produïa tantes escombraries en la via pública.

Amb aquesta modalitat de reciclatge, l’administració persegueix com a objectiu estimular el reciclatge i “fer pedagogia amb els envasos”. A Alemanya, per exemple, aquest sistema permet reciclar més de 14.000 milions d’envasos de begudes a l’any, un 98,5%, que eviten que embruten els carrers i espais públics.

Cost zero

S’ha demostrat, apunta Murgui, en les 40 regions del món on actualment s’està aplicant, que el SDDR és el sistema més efectiu, i que la recuperació de residus d’envasos és superior al 90%. Aquest sistema té un cost zero per a l’administració i produeix un estalvi notable en esforços i diners en la neteja urbana, contribuint al mateix temps en la reducció d’escombraries al carrer i en la protecció del nostre entorn.

A Estats Units, alguns dels seus estats on s’aplica aquest sistema, el pressupost de neteja viària ha disminuït entre un 30 i un 40%. La mesura també porta parella la creació d’ocupació en empreses de reciclatge, ja que han de contractar més treballadors per poder gestionar l’augment tan significatiu del volum de residus d’envasos a reciclar.

Més info:

Al vídeo que acompanya esta entrada pots comparar el sistema actual i el SDDR.

Ací pots llegir la moció presentada al ple.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *